Zaloguj się  
Login:
Hasło:

Informacje - Felieton  

Co sesję to samo...
Dodano: 2010-01-19 14:44:00 przez: Kaja
Spoglądam do kalendarza i widzę coraz więcej wpisów zaczynających się od słowa kolokwium. Styczeń i luty – dwa gorące miesiące w środku zimy. Mimo że za oknem śnieg, temperatura wzrasta z każdym dniem...

Fot. www.sxc.hu
Przed oczami pojawiają się wciąż te same obrazy. Jak w kalejdoskopie. Notatki. Biblioteka. Książki.
Jeszcze parę dni temu myślałam: mam tyle czasu. Nagle jakby wszystko przyspieszyło. W głowie pojawiają się same znaki zapytania. Co trzeba zaliczyć najpierw? Dlaczego tego jest aż tyle? Oraz wykrzykniki. Znów zostawiłam wszystko na ostatnią chwilę. Ostatni raz gotuję sobie taki los.

Zastanawiające, mimo że potrafimy uczyć się na błędach i wyciągać wnioski, sesja u wielu z nas wygląda zazwyczaj tak samo. Bierzemy się do nauki, gdy już nie mamy innego wyjścia. Dopiero wtedy wszystko inne schodzi na dalszy plan. Im mniej mamy czasu, tym więcej jesteśmy w stanie zrobić. Im bardziej wzrasta w naszych organizmach poziom adrenaliny, tym gorliwiej zaglądamy do notatek.

Jak to jest? Wcześniej przerażało jedno kolokwium na dwa tygodnie. Teraz jesteśmy w stanie napisać dwa kolokwia dziennie. Czasem w takich momentach pojawia się w mojej głowie skrajna myśl: nasza wiedza powinna być sprawdzana systematycznie. Za dużo luzu na tych studiach – tu powinna mi się zapalić czerwona lampka. Uwaga! Przestaję myśleć racjonalnie.

Gdy nadchodzi czas sprawdzenia wiedzy, zawsze sobie powtarzam jak mantrę następujące zdania – grunt to systematyczna nauka. Nigdy więcej nie będę zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę.
Jednak teraz pisząc ten tekst, dochodzę do wniosku, że w moim przypadku to niemożliwe. A urok studiowania polega przecież także na tym, że sami decydujemy, kiedy i ile czasu poświęcimy na naukę. A grunt to zdać!

Autor: Malwina Ławicka

Zobacz także:   Reklama:
Piraci! 3D
Smaki Zielonej Góry - Mocca Cafe
Smaki Zielonej Góry - Caffe Rosa
Podróż tysiąca mil...
Euro 2012 - gadżety w grze

Wasze komentarze  

~Natalia 2010-01-29 15:25:39
Dokładnie, co początek semestru powtarzam sobie "tym razem będę systematyczna", następnego dnia dziwnym trafem już do sesji nie pamiętam o tym..

Sesja potrafi odświeżyć pamię...

~Olcia 2010-01-29 15:32:55
Jednak systematyczna praca się opłaca, bo zamiast 4 egzaminów mam 1 lub jak kilkoro moich znajomych

~ejo 2010-02-07 21:54:13
ja zamiast 3 mam 1 ;d i to jutro -.-

~:D 2010-02-28 13:07:33
i po sesji:D

Aby zobaczyć więcej komentarzy, przejdz do forum »

UZetka.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy. UZetka.pl zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy niezgodnych z netykietą.

Podpis:
Treść komentarza:
Wpisz w poniższe pole słowo INDEX aby dodać komentarz

Informacja imprezowa  
     Galeria  
     Forum  
Miss Studentek. Katarzyna i Stella » [8]
Godziny rektorskie. Znamy terminy! » [8]
Miss Studentek. Wybierz faworytkę! » [3]
Kandydatki w RTV Lubuska » [2]
Studia w Zielonej Górze » [2]
     Ogłoszenia  
Drukarka HP z Tuszami (2012-05-18)
ATI radeon 9200se tv out TANIO!!! (2012-05-18)
Pracownik Magazynu (2012-05-17)
PROJEKTANT KONSTRUKCJI INŻYNIERSKICH (2012-05-17)
Model do sesji zdjęciowej poszukiwany (2012-05-17)

O portalu   Reklama   Patronaty   Regulamin   Kontakt   RSS