| |
Kierunek Bezpieczeństwo Narodowe - pytania |
|
rozwiń wszystkie »
Strona: 1 - 20 ( 180), : 1 2 3 4 5 ... z 9 » | |
przyszły kandydat :) 2010-01-05 18:34:41 Mam pytanie do Was, bo planuje się wybrać na UZ - bezpieczeństwo narodowe. Jakby ktoś mógł napisać ile miał % z maturki i się dostał na ten kierunek. I czy bardzo się trzeba uczyć czy raczej luzy itp ... |
| |
przyszły kandydat :) 2010-01-05 18:34:41 Mam pytanie do Was, bo planuje się wybrać na UZ - bezpieczeństwo narodowe. Jakby ktoś mógł napisać ile miał % z maturki i się dostał na ten kierunek. I czy bardzo się trzeba uczyć czy raczej luzy itp itd. Może napisze ile miałem z próbnej i czy z takim wynikiem mam jakąś przyszłość tutaj :) [ polski- 50%; matma podstawa-85%; angielski podstawa 65%; geografia podstawowa 70%] z góry dzięki za odpowiedź :) |
| |
~non 2010-01-05 19:52:31 "I czy bardzo się trzeba uczyć czy raczej luzy itp itd."
Jak nie chcesz sie uczyc to nie idz na studia, szkoda pieniedzy podatnikow, a noz na Twoje miejsce wejdzie ktos z gors... |
| |
~non 2010-01-05 19:52:31 "I czy bardzo się trzeba uczyć czy raczej luzy itp itd."
Jak nie chcesz sie uczyc to nie idz na studia, szkoda pieniedzy podatnikow, a noz na Twoje miejsce wejdzie ktos z gorszymi wynikami z matury lecz z ogromnym samozaparciem i ambicja... |
| |
~Mirek 2010-01-08 18:28:11 Popieram nona- oby jak najmniej tego typu ludzi do nas dołączyło,a UZ rósł w siłę;) Bezpieczeństwo Narodowe szczerze odradzam. Kierunek ciekawy, aczkolwiek perspektywy pracy kiepskie... Na tym kierunk... |
| |
~Mirek 2010-01-08 18:28:11 Popieram nona- oby jak najmniej tego typu ludzi do nas dołączyło,a UZ rósł w siłę;) Bezpieczeństwo Narodowe szczerze odradzam. Kierunek ciekawy, aczkolwiek perspektywy pracy kiepskie... Na tym kierunku powinno studiować max 60 studentów, a tymczasem przyjęli 180... Kierunek dość "unikalny" i nie powinien cechować się taką masowością, za co mam żal do UZ'tu. |
| |
~piotr 2010-05-14 15:01:11 Czy jest ktos w stanie napisac cos wiecej na temat tego kierunku?
Jakie sa przedmioty na pierwszym roku?Czyli z czego lepiej przygotowac sie juz troche wczesniej?I ogolne wrazenia osob studiują... |
| |
~piotr 2010-05-14 15:01:11 Czy jest ktos w stanie napisac cos wiecej na temat tego kierunku?
Jakie sa przedmioty na pierwszym roku?Czyli z czego lepiej przygotowac sie juz troche wczesniej?I ogolne wrazenia osob studiujących ten kierunek!! |
| |
~szukanienieboli 2010-05-14 17:17:25 @piotr istnieje takie cos jak plany studiów, radze sie zapoznac z nimi to nie boli - wtedy bedziesz wiedzial jakie masz przedmioty na 1 roku www.wez.uz.zgora.pl, troche samodzielnosci na studiach niko... |
| |
~szukanienieboli 2010-05-14 17:17:25 @piotr istnieje takie cos jak plany studiów, radze sie zapoznac z nimi to nie boli - wtedy bedziesz wiedzial jakie masz przedmioty na 1 roku www.wez.uz.zgora.pl, troche samodzielnosci na studiach nikogo nie obchodzisz :) |
| |
~Adam 2010-05-15 14:42:13 Niestety ale po tym kierunku nie ma większych perspektyw na pracę... |
| |
~Alka 2010-05-15 18:22:37 Przedmioty na pierwszym roku tak jak powiedziane wyżej www.wez.uz.zgora.pl..po krotce - ekonomia, filozofia, psychologia. wspolczesne systemy polityczne, wiedza o panstwie i prawie,jezyk, technologia ... |
| |
~Alka 2010-05-15 18:22:37 Przedmioty na pierwszym roku tak jak powiedziane wyżej www.wez.uz.zgora.pl..po krotce - ekonomia, filozofia, psychologia. wspolczesne systemy polityczne, wiedza o panstwie i prawie,jezyk, technologia informacyjna, edukacja dla bezpieczenstwa, teoria bezpieczenstwa, bezpieczenstwo ekologiczne..kierunek ciekawy jezeli ktos sie tym interesuje, chociaz sa przedmioty nudne..a przyszlosc - damy rade!:D |
| |
~Rikko 2010-06-22 21:32:38 A czy któreś z Was, komentujących, studiuje bezpieczeństwo narodowe?
bo ja idąc na te studia też myślałam, że perspektywy są zerowe, z biegiem czasu można znaleźć nowe drogi i możliwości ;) i ... |
| |
~Rikko 2010-06-22 21:32:38 A czy któreś z Was, komentujących, studiuje bezpieczeństwo narodowe?
bo ja idąc na te studia też myślałam, że perspektywy są zerowe, z biegiem czasu można znaleźć nowe drogi i możliwości ;) i tu chyba bardzo dużo zależy od samozaparcia i determinacji, bo z tym można góry zdobywać :) |
| |
~beznar 2010-06-22 22:55:55 Kierunek ciekawy i uważam perspektywiczny, ostatecznie w urzędach biorą ludzi wagonami;) a tak poważnie to uważam ze kosa na I roku to ekonomia i potem zarządzanie zasobami ludzkimi, reszta jak kto lu... |
| |
~beznar 2010-06-22 22:55:55 Kierunek ciekawy i uważam perspektywiczny, ostatecznie w urzędach biorą ludzi wagonami;) a tak poważnie to uważam ze kosa na I roku to ekonomia i potem zarządzanie zasobami ludzkimi, reszta jak kto lubi, nie olewając to i filozofie można zaliczyc za I razem ;P Jak sie interesujesz troche polityką, wojskiem i ogólnie mundurówką, wiesz co sie na świecie dzieje i czasami oglądasz wiadomości, fakty itp to miejsce dla Ciebie, w przeciwnym wypadku zrób miejsce zainteresowanym. pozdrawiam serdecznie |
| |
~Alka 2010-06-23 15:12:56 Rikko - ja studiuje i jak najbardziej popieram Twoją wypowiedź..trzeba chcieć a i miejsce się znajdzie..co do kos na I roku to napewno wspomniane ZZL i troche ekonomia..a reszta to jak sie nauczysz to... |
| |
~Alka 2010-06-23 15:12:56 Rikko - ja studiuje i jak najbardziej popieram Twoją wypowiedź..trzeba chcieć a i miejsce się znajdzie..co do kos na I roku to napewno wspomniane ZZL i troche ekonomia..a reszta to jak sie nauczysz to i zdasz :] |
| |
~Gosc 2010-06-23 18:34:54 Oczywiście jak zwykle przesadzacie, kierunek powstał w celu zapchania kolejnej luki programowej na UZ. Perspektyw na pracę w zawodzie po tym kierunku w zasadzie brak. Gdzie po tym można pracować? Odpo... |
| |
~Gosc 2010-06-23 18:34:54 Oczywiście jak zwykle przesadzacie, kierunek powstał w celu zapchania kolejnej luki programowej na UZ. Perspektyw na pracę w zawodzie po tym kierunku w zasadzie brak. Gdzie po tym można pracować? Odpowiedź będzie wszędzie - czyli konkretnie NIGDZIE! kierunek typowo humanistyczny, a jak wiadomo kierunki techniczne, ścisłe głównie mają powodzenia na rynku pracy, teraz i w niedalekiej przyszłości. |
| |
~Przyszły student 2010-06-23 19:48:00 ~Gosc~ bezpieczeństwo narodowe powstało nie tylko na Uniwersytecie Zielonogórskim, ale także na wielu uczelniach w Polsce - zarówno tych publicznych jak i prywatnych. O czymś to świadczy - gdyby rynek... |
| |
~Przyszły student 2010-06-23 19:48:00 ~Gosc~ bezpieczeństwo narodowe powstało nie tylko na Uniwersytecie Zielonogórskim, ale także na wielu uczelniach w Polsce - zarówno tych publicznych jak i prywatnych. O czymś to świadczy - gdyby rynek pracy nie potrzebował specjalistów od bezpieczeństwa nikt nigdy nie słyszałby o takim kierunku.
Mam pytanie do obecnych studentów BN: Jak wygląda sprawa z konkretną specjalnością? Po którym semestrze wybiera się specjalistyczne przedmioty? |
| |
~Gosc 2010-06-23 20:33:59 "gdyby rynek pracy nie potrzebował specjalistów od bezpieczeństwa nikt nigdy nie słyszałby o takim kierunku."
...i rynek pracy nie słyszy o "specjalistach od bezpieczeńst... |
| |
~Gosc 2010-06-23 20:33:59 "gdyby rynek pracy nie potrzebował specjalistów od bezpieczeństwa nikt nigdy nie słyszałby o takim kierunku."
...i rynek pracy nie słyszy o "specjalistach od bezpieczeństwa", którzy przygotowują prezentacje o klimacie na ziemi, o planetach układu słonecznego... Masz całkowitą rację.
Kierunek ten umożliwia też wykładowcom na UZ mieć pracę, co jest niezwykle ważne. A studentom ukończyć studia na jakimś kierunku z jakimś tytułem, a czy znajda po tym pracę w tym zawodzie? A czy to ważne? :] |
| |
~Przyszły student 2010-06-23 20:46:12 Znalezienie pracy w zawodzie po bezpieczeństwie narodowym zależy w dużym stopniu od samego studenta/absowlenta, zwłaszcza, że po 3-letnim licencjacie na UZ można kontynuować naukę na innej uczelni wyb... |
| |
~Przyszły student 2010-06-23 20:46:12 Znalezienie pracy w zawodzie po bezpieczeństwie narodowym zależy w dużym stopniu od samego studenta/absowlenta, zwłaszcza, że po 3-letnim licencjacie na UZ można kontynuować naukę na innej uczelni wybierając konkretną specjalność. A spektrum możliwości jest ogromne: służby mundurowe, których w Polsce nie brakuje, sztaby antykryzysowe począwszy od gminy a skończywszy na szczeblu rządowym, czy etaty w elektrowniach po specjalności: bezpieczeństwo energetyczne. |
| |
~Alka 2010-06-24 13:49:20 ~Gosc - skoro traktujesz ten kierunek jako zapychacz czasu dla wykładowców to : jezeli go studiujesz to po co? zeby miec skonczone jakies studia i miec jakis tytul i moc sie pochwalic ze masz wyzsze w... |
| |
~Alka 2010-06-24 13:49:20 ~Gosc - skoro traktujesz ten kierunek jako zapychacz czasu dla wykładowców to : jezeli go studiujesz to po co? zeby miec skonczone jakies studia i miec jakis tytul i moc sie pochwalic ze masz wyzsze wyksztalcenie? a jezeli nie studiujesz to dziekujemy jako studenci bn za troske o nasza przyszlosc ale sami umiemy o nia zadbac..i tak btw. a co takiego pozytecznego dla kraju moga robic studenci np. filozofii? i mysle ze go jednak nie studiujesz, bo gdybys studiowal to powinenes wiedziec po I semestrze ze rynek pracy slyszy o kims takim jak menedżer/specjalista ds. bezpieczeństwa i co wiecej..ich poszukuje.
i ktos pytal o specjalizacja na Uz-ecie..z tego co sie orientuje to takowych tu nie ma. |
| |
~Gosc 2010-06-24 17:46:10 @Alka
"jezeli go studiujesz to po co?"
Oczywiście, że nie studiuje go, ale bardzo dobrze się orientuje, jak sama zapewne zauważyłaś (temat waszych prezentacji :P) ... |
| |
~Gosc 2010-06-24 17:46:10 @Alka
"jezeli go studiujesz to po co?"
Oczywiście, że nie studiuje go, ale bardzo dobrze się orientuje, jak sama zapewne zauważyłaś (temat waszych prezentacji :P)
"a co takiego pozytecznego dla kraju moga robic studenci np. filozofii?"
Praca, a właściwie zapłata za nią ma być przede wszystkim pożytkiem dla ciebie. Chyba, że bujasz w obłokach.
" rynek pracy slyszy o kims takim jak menedżer/specjalista ds. bezpieczeństwa"
Tak, w takiej formie: student po bezpieczeństwie na UZ szuka jakiejkolwiek pracy.
A bardziej trzeźwo: wystarczy spojrzeć na ilość studentów, która kończy ten kierunek do ilości poszukiwanych "specjalistów" po bezpieczeństwie (w tym i ościennych województwach). Pocieszajcie się nadal wzajemnie, ale rzeczywistość jest niestety smutna...
To tyle ode mnie na ten temat i polecam studiowanie kierunków ścisłych, na które jest głównie zapotrzebowanie na rynku pracy, a które niestety ze względu na trudność nie cieszą się powodzeniem wśród studentów, szczególnie pośród płci pięknej. |
| |
~Alka 2010-06-24 19:03:19 @Gosc
jakie prezentacje masz na myśli? bo troche ich było..
owszem, praca ma być pozytkiem dla mnie, jak najbardzej popieram, tylko pytaniem o filozofow chcialam Ci uswiadomic, z... |
| |
~Alka 2010-06-24 19:03:19 @Gosc
jakie prezentacje masz na myśli? bo troche ich było..
owszem, praca ma być pozytkiem dla mnie, jak najbardzej popieram, tylko pytaniem o filozofow chcialam Ci uswiadomic, ze nie tylko bn jest kierunkiem ktory jest postrzegany jako nieprzyszlosciowy, poza tym przyznasz, ze lepiej jak juz na jakims stanowisku ds. bezpieczenstwa bedze 'siedzial' student bn a nie np owej filozofii?:P
rzeczywistosc jest po wiekszosci kierunkow smutna, bo ile w kraju moze byc ekonomistow/ zarzadzajacych czymkolwiek/polonistow czy informatykow?
i jak najbardziej uwazam, ze masz racje z kierunkami scislymi, na ktory sama isc chcialam, ale jednak nie kazdy jest stworzony chociazby do zwyklego calkowania, bo przy prostym dodawaniu sie gubi.. |
| |
~non 2010-06-24 19:45:13 Rzeczywistosc sredniakow i slabiakow zawsze bedzie smutna. Jak sie idzie na studia, nalezy probowac byc najlepszym w tym co sie robi. Jesli ktos idzie tylko po to zeby poimprezowac to nie placzcie pot... |
| |
~non 2010-06-24 19:45:13 Rzeczywistosc sredniakow i slabiakow zawsze bedzie smutna. Jak sie idzie na studia, nalezy probowac byc najlepszym w tym co sie robi. Jesli ktos idzie tylko po to zeby poimprezowac to nie placzcie potem, ze bo skonczonych studiach nie wiecie co ze soba zrobic.
Kierunki scisle jakie sa takie sa, mozna je lubic lub nie. Strach ma wielkie oczy, przy odrobinie samozaparcia, kazdy moze sie nauczyc wszystkiego. Prosze mnie tu calkami nie straszyc. Kiedys takie rzeczy byly w szkolach srednich. Dzisiaj majac dostep do internetu, w ktorym sa terabajty informacji na kazdy praktycznie temat, niezaliczenie takiej chociazby matematyki mozna tlumaczyc tylko i wylacznie LENISTWEM!
BTW podonie jak Gosc, sobie i reszcie studentow WEliT zycze wiekszej popularnosci kierunkow scislych / technicznych wsrod plci pieknej :P |
| |
~Alka 2010-06-24 21:24:04 Całek nie ma w szkole średniej, co uważam za głupotę, ale miałam 'przyjemność' pracować z ludźmi dla których ciągi geometryczne były problemem i wiem, że mimo samozaparcia i godzin spędzonych nad nimi... |
| |
~Alka 2010-06-24 21:24:04 Całek nie ma w szkole średniej, co uważam za głupotę, ale miałam 'przyjemność' pracować z ludźmi dla których ciągi geometryczne były problemem i wiem, że mimo samozaparcia i godzin spędzonych nad nimi zdawali je, ale 3 dni później zapytani nie byli aż takimi 'mózgami' w tym temacie..nie każdy ma predyspozycje do kierunków ścisłych i internet też zawsze jest rozwiązaniem. ale patrząc na poziomtegorocznej matury na cud jakikolwiek nie licze, ale życze WEIiT większej ilosci wsrod plci pieknej ;] |
| |
~Przyszły student 2010-06-24 22:05:46 do ~Alka - Jak wygląda studiowanie BN od strony technicznej tzn. jak rozplanowany jest rozkład jazdy, interesuje mnie przykładowy plan dnia. Z tego, co widzę w planie zajęć przewidziany jest także wf,... |
| |
~Przyszły student 2010-06-24 22:05:46 do ~Alka - Jak wygląda studiowanie BN od strony technicznej tzn. jak rozplanowany jest rozkład jazdy, interesuje mnie przykładowy plan dnia. Z tego, co widzę w planie zajęć przewidziany jest także wf, co robicie na zajęciach i jakie są kryteria na zaliczenie? Pozdrawiam. |
Strona: 1 - 20 ( 180), : 1 2 3 4 5 ... z 9 » UZetka.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy. UZetka.pl zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy niezgodnych z netykietą.
| |
|
|